היבטים רגשיים בבעיות פוריות

היבטים רגשיים בבעיות פוריות – יהודית לוי מטפלת

בעיות פוריות משפיעות על גברים ונשים באופנים שונים. זה קשור לדרכים המסורתיות בה הוכשרו נשים וגברים לחשוב, להרגיש ולפעול. נשים מתייחסות בדרך כלל אל עצמן ואל אחרים כמטפלות או המפעילות הרגשיות של מערכת היחסים. הן חשות בדרך כלל אחראיות לגבי כל דבר רע שקורה. כשהן מנסות להדחיק רגשות, רגשותיהן עשויים להיות מאיימים יותר, עד שהם יוצאים מכלל שליטה.

נשים בזוגיות המושפעת מבעיות פוריות נוטות להגן על בעליהן מפני הכאב ותחושות הכישלון באמצעות נטילת חלק משמעותי מהאחריות לטיפולים על עצמן. גברים נוטים לדאוג לגבי בעיות כגון אובדן הכנסה הנובע מהשקעות הכספים המרובים בטיפולים, השקעות הזמן, והמתח הנלווה לציפייה לתוצאות.

התנהגות גברית בזוגיות עם בעיות פוריות

גברים נתפשים כמפרנסים במערכת היחסים, והאחראים להגנת המשפחה מפני סכנות אמיתיות או מדומות. הם אינם חשים בנוח לבטא את עצמם היות והם מותנים להדחיק את רגשותיהם. הם מיומנים לתת הוראות, לקבל החלטות ולחשוב מבלי לסטות מהנושא באמצעות רגשות.

בזוגיות הסובלת מבעיות פוריות, גברים מאוימים מעוצמת רגשות בת זוגם, כמו גם חוסר היכולת לסייע להן ולפתור באמצעות פעולה כלשהי את המצב. הם נוטים למקד את האנרגיה שלהם בהשקעה בעבודה, מקום בו הם מרגישים שהם מסוגלים להניב יותר הצלחה.

התנהגות נשים בזוגיות עם בעיות פוריות

כתוצאה מנטילת האחריות על ההשפעה הרגשית של חוסר הפוריות, אישה חווה רגשות עזים, כגון כאב, כעס, פחד, מתח, ואף דיכאון או חרדה. כשהיא נותנת דרור לרגשותיה ואינה מדחיקה אותם, היא מרגישה כאילו היא יוצאת מכלל שליטה ואינה יודעת ממש איך לבקש את מה שהיא צריכה, במיוחד מבעלה, שכן עיקר מאמציה מופנים להגנה עליו. היא משתוקקת לחיבור רגשי ברגע אחד, וברגע אחר נסוגה מבחינה רגשית מבעלה, כשהיא חוששת שאכזבה אותו.

גברים מוצאים את עצמם במצב שבו, לא משנה כמה טוב הם כבר מיומנים לפתור בעיות, הם חסרי אונים לפתור את בעיית הפוריות, וכתוצאה מכך, מעבירים מסרים שגויים הנתפסים על ידי האישה כיותר מידי רגשית, בעוד שכוונתם המקורית היא להרגיעה. האישה שומעת מסרים אלו כביקורת על התמודדותה ולא כביטוי לפחדים של בעלה.

טיפול זוגי לבעיות פוריות

זה הזמן שבו על בני הזוג להיצמד יחד, ולהתמודד עם תחושת הכישלון של התפקיד הבסיסי ביותר בזוגיות, שהוא רבייה. בני זוג מהססים להודות בבעיות בחיי הנישואין שלהם, ותחושת הקושי בהתמודדות מסמלת עבורם כישלון נוסף בפני עצמו.

למרבה המזל, גברים ונשים יכולים לסייע זה לזו בהשבת תחושת האיזון ותחושת השיתוף במסע לעבר ההורות הנכספת. טיפול זוגי מסייע במתן מענה על שאלות מהותיות בזוגיות, קבלה הדדית, ותמיכה בתקופה קשה זו. הכלים הנרכשים במהלך הטיפול הם:

שיפור התקשורת ההדדית. ההבנה שלא קיימת דרך נכונה או לא נכונה להרגיש. חיבור לרגשות יסייע לבני הזוג להבין את ההיבטים להם הם זקוקים. עם זיהוי הצרכים באופן ברור, ניתן לשתף זה את זו בדרכים בהם כל אחד מהם יכול לסייע לשני. הטיפול מסייע להם לשאול זה את זו למה הם זקוקים, ולא לצאת מנקודת הנחה שהצרכים ידועים.

הכרת ההבדלים הפסיכולוגיים והרגשיים בין גברים ונשים. הטיפול הזוגי מלמד את בני הזוג לחלוק את המיומנויות אותם רכשו מניסיון החיים שלהם כגבר או אישה, בתהליך הטיפול, הם מקבלים הזדמנות לשתף את רגשותיהם, ולהתייחס לנטל ולהנאות תפיסותיהם את החוויות השונות שלהם בנוגע לבעיות הפוריות. כך הם יכולים לאזן את עוצמת יחסיהם ולהתקרב זה לזו עם כבוד הדדי עמוק יותר.

בנוסף כדאי לקרוא על:

טיפול זוגי ואישי לבעיות פוריות

זיהוי בעיות הפוריות והכרה בהן

יהודית לוי מטפלת – טיפול זוגי להתמודדות עם בעיות פוריות